Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

SD2IEC - avagy modern 1541 Floppy

2015.03.09. 15:27 >>>> >>>> RETRO, AMIGA, COMMODORE, SINCLAIR, NINTENDO, SEGA, PC-RETRO, KONZOL-RETRO, SZGEP-RETRO >>>> : 52725 : 0


... ismét a 80'as években járunk ... Természetesen találkoztam a C=64-el, haveroknál, suliban, folyóiratokban és általában a csapból is az folyt, pedig nem volt akkora durranás ... ;-) Nyugi, csak az irigység beszélt belőlem, anno nekem a Commodore 64, mint állomás sajnos kimaradt. Amúgy egyáltalán nem éreztem magam emiatt rosszul, a két közelebbről megismert Z80 alapú számítógéphez hasonlóan jó érzéseket kötök, mint mások a C=64-hez. A Spectrum-on történő játéknak valami elképesztő hangulata volt számomra, még arra is képes voltam, hogy órákig nézzem, ahogy mások játszanak vele. Az Enterprise-om pedig (főleg a Microteam EXDOS kártyám megvétele után) maga volt a csoda!
Pokoli régen van már C=64-em, több mint egy évtizede kaptam egyet ajándékba, nagyon szép állapotban van. Ép garanciacímkés (sajnos a doboza nem ért el hozzám). Ez alatt az idő alatt, ha három órát üzemelt (egy-egy 10 soros BASIC program bepötyögése, vagy a Super Games Cartridge nyüstölése okán), akkor sokat mondok. Mi ennek az oka? Van hozzá egy halom gyári játékkazettám, meg persze kalóz másolatok is, meg egy magnó, aminek el van állítódva a feje... Hát így elég nehéz szoftvereket betölteni (főleg, ha nem is vagyok benne túlzottan motivált, hogy magnóról benyekergessek programokat). Mellesleg gyönyörű szép állapotú 1541-II Floppy meghajtóm is van, azzal meg az a helyzet, hogy az "azt sem tudom, melyik retro géphez kapjak" érzésem közepette győzött a lustaság... Azóta sem készítettem X-1541 kábelt, ami PC - 1541 kapcsolatot lenne hivatott megvalósítani. Így nulla darab lemezképet sikerült floppy-ra kimásolnom. Na hát ennyit a C=64-el kapcsolatos motiváltságomról... Lesz ebből valahogy Happy End? ;-)

A történet úgy folytatódott, hogy tavaly kaptam ajándékba egy házi készítésű SD2IEC névre hallgató hardvert. :-) Komolyabb C=64 rajongók körében a Singular Crew (több magyar taggal is büszkélkedhet) által fejlesztett IDE64 vagy Lars Pontoppidan MMC2IEC projektje nem lehet ismeretlen! ;-) Nyilván ilyen kiegészítőkkel lehet a C=64-et a mai kor követelményeihez igazítani. Ha rendelkezünk pl. IDE64-el, akkor akár ilyet is nézhetünk kedvenc gépünkön Rush by Singular Crew. Én most az MMC2IEC-el fogok foglalkozni, ez egy (csúnyán fogalmazva) "1541 emulátor kártya". Az MMC2IEC szabad felhasználású projekt, a teljes dokumentációját, beleértve az érdemi részét, a mikrokontroller förmverjét (és annak forráskódját) elérhetővé tették az interneten. Német nyelvű oldalt linkeltem be, de az elektronikában jártas kollégák részére ez semmilyen (nyelvi) akadályt nem fog jelenteni. Az ott szereplő séma rajzok valamelyikét meg kell építeni kapcsolásként, a förmvert beégetni az ATMega32 16PU (5V) mikrokontrollerbe és elhelyezni az így előkészített IC-t a foglalatban.  Az SD vagy MMC kártyát (attól függ, hogy melyik változatot építjük) telemásoljuk a programokkal és már mehet is a móka. :-) Akkor most hogy is van ez? ;-)

Szóval kipróbáltam (kipróbáltuk) ezt a hardvert és nem hozott fényes eredményt... Az üzemebe helyezés úgy történne, hogy kikapcsolt állapotában összedugjuk a kártyát a géppel. Az SD2IEC megkapja az 5V tápfeszültséget (itt az egyszerűség kedvéért USB kábel került beépítésre, a PC teljesen tökéletes C=64 5V "tápszervernek"), ennek hatására a mikrokontroller elindul, megnézi az SD kártyát. Amíg az indulási folyamat tart, addig zöld LED világít. Normál esetben a LED-nek pár másodperc után el kéne aludnia, jelezve ezzel, hogy a kártya eszköz üzemkész, bekapcsolható a gépünk is. Éreztem, hogy valami nem lesz jó, percekig tartó várakozás után a piros LED kezdett villogni, ez bizony valami hibát jelent. Elkezdtem keresgélni, hogy mi lehet a probléma, amit megtaláltam kijavítottam és újra kipróbáltam. Néha javult a helyzet, de alapvetően nem sikerült stabilizálni az SD2IEC kártya működését. Olyan két óra szenvedés után feladtam a küzdelmet... A teljesség igénye nélkül, NYÁK lap hibát, serial kábel hibát, sd kártya foglalat és kábelezés hibát és a feszültség szabályzón találtam különböző hibákat. Akkor elhatároztam, hogy ha nagyon ráérek, akkor átépítem a kártyát egy kicsit komfortosabbra. :-) Tehát félre raktam az egészet, pihent majd egy évet...

Két dolog történt, egyrészt rendet raktam a polcon (furcsa, hogy pont az SD2IEC került a kezembe) és a 020-as turbó építése közben nehézségekbe ütköztem, kellett pihentetőül valami... Ezért pont kapóra jött ez a kis kártya és neki álltam az átépítésének. Az elérhető séma rajzok közül ezt választottam ki, MMC2IEC séma. A két képen a raszter panel (próba panel, kinek hogyan tetszik) alkatrész és forrasztási oldala látszik. Az átépítés fő célja egy minden szempontból üzembiztos és strapabíró kártya építése volt. Ennek érdekében a serial kábel meg lett hosszabbítva és rögzítésre került az USB-táp kábellel együtt a panel széléhez. Az SD kártya foglalata nem lóg a levegőben, hanem fixen rá került a panelra. Az eddig fixre kötött, vagy be se kötött mikrokontroller állítási lehetőségeket (SD CARD_DETECT, SD WRITE_PROTECT, DEVICE 8/9, DEVICE 10/11, Disk-Change 1, Disk-Change 2) tüskesorra (alá jumper) kihoztam.

alkatrész oldal kis.jpg
forrasztási oldal kis.jpg

Az elkészült a kártyát a séma rajz alapján még egyszer ellenőriztem, kiméregettem szakadásra és hasonlók. Természetesen volt rajta hiba, pl. a zöld LED-et elfelejtettem a VCC-re kötni, illetve a SD CLK jelet rossz helyre forrasztottam be. Végre minden a helyére került, 5V rendben, SD kártyára menő 3,3 V rendben, mehet az élesztés... de persze csak ésszel, ezen a képen pl. fordítva tettem be a mikrokontrollert (volt vagy este 11).

feldíszítve kis.jpg

Kipróbálás következett, először a gép nélkül, a kártya indulási folyamata néhány másodperc alatt rendben lezajlott (ahogy eredetileg is vártam). A jumperolgatással volt egy kis vesződés, ezt nem írom le, hat lehetőséget bárki ki tud próbálni. :-) Jöhetett a próba géppel, az egyszerűség kedvéért az SD kártyán egyetlen programot hagytam fent, a Wizard Of Wor-t... ;-)

akkor LOAD kis.jpg
wizard of wor kis.jpg
Nem csalás nem ámítás, nincs más eszköz a C=64-re kötve, csak a förmedvény.
nem csalás kis.jpg

Volt elfekvő 10 percem vele szórakozni, a PRG kiterjesztésű állományokat a LOAD "AKARMI.PRG",8 paranccsal be tudtam tölteni. A D64, T64, CRT fájlokkal meggyűlt a bajom, de emlékeim szerint azokat másképp kell betölteni. Jellemző, valahova elpakoltam a leírást, google-zni már nem volt energiám tegnap 00:15kor... Ha bedobozoltam az eszközt (egy frappáns műanyag műszerdoboz kéne) és megtalálom a leírását, akkor folyt köv.

Forrás: RetroTauta

Forr


Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.